Retkeile Pirkanmaalla!

Pirkanmaa tarjoaa luontoharrastajalle lukemattomia kokemuksia. Voit tehdä retkiä lajirikkaille lintujärville, retkeillä kansallispuistossa tai sienestää ja marjastaa Pikkuniemen lähimaastoissa.

Pikkuniemen polku

Pikkuniemen polku on kaikenikäisille sopiva, leppoisa luontopolku, joka alkaa Peuranpesän takapihalta ja kulkee lähimetsän ja tien kautta takaisin Pikkuniemeen. Polun varrella voit vastata helpohkoihin luontoaiheisiin kysymyksiin ja samalla oppia tuntemaan paremmin alueen luontoa. Reitti (pituus alle 1 km) on merkitty maastoon, ja oikeat vastaukset kysymyksiin löydät Pikkuniemen mökkien mökkikansioista. Muista varata kierrokselle mukaan kynä ja paperia!

Melonta

Kuloveden upeat maisemat ja monipuolinen linnusto tekevät järvestä kiehtovan kohteen myös melontaharrastajalle. Melontavälineitä, kanootteja ja kajakkeja voit vuokrata Melontapajasta Ellivuoren kupeesta. Melontapaja tarjoaa myös melontakursseja ja retkiä.

Otamussilta ja Salmin luontopolku

Mouhijärven Salmin jylhiin maisemiin voit tutustua Otamussillan kupeesta starttaavien 2 km:n luontopolun ja 6 km pituisen Tilankierroksen kautta. Reitit ovat kohtuullisen haastavia hyväkuntoisellekin kulkijalle, mutta näkymät ovat vaivan arvoisia. Otamussillan virkistysalueelta löydät myös mm. laavun ja grillipaikan, joilla voit levätä patikoinnin jälkeen. Otamussilta on loistava kohde myös melojalle tai veneilijälle.

Pirunvuori ja Emil Danielssonin Kivilinna

Ellivuoren kupeesta kohoava Pirunvuori tarjoaa upeita näkymiä yli Kuloveden ja Rautaveden. Vuorella sijaitsee myös taiteilija Emil Danielssonin vuonna 1906 luonnonkivistä rakennuttama Kivilinna-ateljee. Pirunvuorelle lähtee opastettu polku Hotelli Ellivuoren pihasta. Hotelli Ellivuoresta voi myös tiedustella opastettuja retkiä Pirunvuorelle.

Kivilinna avoinna 3.6.-30.8.2009 ke klo 18-20, la-su klo 10-16
Näyttelyt Kivilinnassa:

Tiedustelut ja varaukset 03-5213 4577 / Kivilinna, 03-5213 4490 / kulttuurijohtaja
VAPAA PÄÄSY

Muut luontoretkeilykohteet

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto

Osittain Sastamalan kaupungin alueella sijaitseva Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto soveltuu hyvin päiväretken kohteeksi. Matala ja rehevä Puurijärvi on kansainvälisestikin merkittävä lintukohde. Myös lähes luonnontilaisena säilynyt Isosuo on linnustoltaan mielenkiintoinen. Alueella kulkee useita lyhyehköjä luontopolkuja, lisäksi Puurijärvelle pääsee melontareittejä pitkin. Vierailun arvoinen kohde etenkin lintujen muuttoaikoina.

Seitsemisen kansallispuisto ja Helvetinjärven kansallispuisto

Seitsemisen kansallispuisto Ikaalisten ja Ylöjärven alueella sekä Helvetinjärven kansallispuisto Ruovedellä ovat mielenkiintoisia päiväretkikohteita. Helvetinjärven erikoisuuksia ovat rotkot, joista tunnetuin on Helvetinkolu; Seitsemisessä voit ihailla vanhoja metsiä ja suomaastoa, tai vaikka viettää päivän marjoja ja sieniä poimien. Puistot yhdistyvät toisiinsa vaellusreittien välityksellä. Tarkempia tietoja reiteistä ja nähtävyyksistä löydät kohteiden kotisivuilta.

Pikkuniemen polun kysymysten avulla voit testata oman luontotietämyksesi.
Kuvaa Pikkuniemen rannasta