Retkeily ja luonto

Retkeile Pirkanmaalla!

Pirkanmaa tarjoaa luontoharrastajalle lukemattomia kokemuksia. Voit tehdä retkiä lajirikkaille lintujärville, retkeillä luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa tai sienestää ja marjastaa Pikkuniemen lähimaastoissa.

Ritajärven luonnonsuojelualue

Ritajärven luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 2015 keskelle Sastamalaa. Pikkuniemestä matkaa Ritajärvelle on n. 20 kilometriä.

Monimuotoinen, lähes luonnontilainen Ritajärven alue on pienten erämaisten metsäjärvien ja niiden laskupurojen varsien yhtenäinen ja vaihteleva elinympäristökokonaisuus, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Upeasti kunnostetut retkeilyreitit sopivat koko perheelle, ja jos matkaan varaa eväät, niitä voi nauttia reittien varrelle sijoitettujen nuotiopaikkojen kohdalla. Alueelta löytyvät myös pysäköintipaikat ja kuivakäymälät.

Ritajärven maastossa risteilevät seuraavat reitit:

  • Valkeajärvi 2,3 km
  • Ylinen Ritajärvi 4,4 km
  • Alinen Ritajärvi 4,8 km
  • Kolmen järven kierros: 8,0 km

Alueen opaskartan voi ladata Sastamalan seudun matkailusivuilta.

 Otamussilta ja Salmin retkeilyreitit

Mouhijärven Salmin jylhiin maisemiin voit tutustua Otamussillan kupeesta starttaavien retkeilyreittien kautta. Reitit ovat kohtuullisen haastavia hyväkuntoisellekin kulkijalle, mutta näkymät ovat vaivan arvoisia.

Otamussillan virkistysalueelta löydät myös mm. kesäkahvilan, laavun ja grillipaikan, joilla voit levätä patikoinnin jälkeen. Otamussilta on loistava kohde myös melojalle tai veneilijälle.

Alueelta löydät seuraavat reitit:

  • Luontopolku 2 km Ristijärven maastossa
  • ’Tilankierros’ 6 km, lisälenkit matkalla: ’Vesivuori’ 700 m ja ’Sudenpesäkivi’ 400 m
  • ’Salmin kierros’ 8,5 km Peltokankaan ja Salmin vuoren kautta

Retkeilyreittien kartan voi ostaa Otamuskahvilasta 1 euron hintaan.

Pirunvuori ja Emil Danielssonin Kivilinna

Ellivuoren kupeesta kohoava Pirunvuori tarjoaa upeita näkymiä yli Kuloveden ja Rautaveden. Vuorella sijaitsee myös taiteilija Emil Danielssonin vuonna 1906 luonnonkivistä rakennuttama Kivilinna-ateljee. Pirunvuorelle lähtee merkitty n. kilometrin pituinen polku VuoriCaravan-leirintäalueen laidalta, melkein Hotelli Ellivuoren pihasta.

Pirunvuorelle ja Kivilinnaan järjestetään myös maksullisia opastettuja kierroksia, joita voi tiedustella matkailu- ja tapahtumatuottaja Teresa Vidfeltiltä, p. 050 304 0485 tai teresa.vidfelt@sastamala.fi.

Kivilinna on avoinna yleisölle kesäaikaan, ja siellä järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä.

 Muut luontoretkeilykohteet

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto

Osittain Sastamalan kaupungin alueella sijaitseva Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto soveltuu hyvin päiväretken kohteeksi. Matala ja rehevä Puurijärvi on kansainvälisestikin merkittävä lintukohde. Myös lähes luonnontilaisena säilynyt Isosuo on linnustoltaan mielenkiintoinen. Alueella kulkee useita lyhyehköjä luontopolkuja, lisäksi Puurijärvelle pääsee melontareittejä pitkin. Vierailun arvoinen kohde etenkin lintujen muuttoaikoina.

Seitsemisen kansallispuisto ja Helvetinjärven kansallispuisto

Seitsemisen kansallispuisto Ikaalisten ja Ylöjärven alueella sekä Helvetinjärven kansallispuisto Ruovedellä ovat mielenkiintoisia päiväretkikohteita. Helvetinjärven erikoisuuksia ovat rotkot, joista tunnetuin on Helvetinkolu; Seitsemisessä voit ihailla vanhoja metsiä ja suomaastoa, tai vaikka viettää päivän marjoja ja sieniä poimien. Puistot yhdistyvät toisiinsa vaellusreittien välityksellä. Tarkempia tietoja reiteistä ja nähtävyyksistä löydät kohteiden kotisivuilta.

Melonta

Kuloveden upeat maisemat ja monipuolinen linnusto tekevät järvestä kiehtovan kohteen myös melontaharrastajalle. Melontavälineitä, kanootteja ja kajakkeja voit vuokrata Melontapajasta Ellivuoren kupeesta. Melontapaja tarjoaa myös melontakursseja ja retkiä.